Címlap BBinfó Tanácsok Letöltés Demó Rólunk

Tervezés Terepmunka Informatizálás Eszközök
TANÁCSOK: TERVEZÉS

Cél meghatározása

Először is világosan látnunk kell, mit akarunk elérni, milyen nyelvészeti kérdéseket akarunk megválaszolni, milyen végtermékeket (pl. atlasz, szótár, hangoskönyv, hangzó atlasz stb.) kívánunk létrehozni. A módszert és az eszközöket a célok határozzák meg. Több úton is érhetünk el eredményt, de igazi sikert csak akkor, ha a végiggondolt célokhoz a leghatékonyabb, legcélravezetőbb módszereket, eszközöket választjuk.

Ha nem világos a cél, ha nem tudjuk pontosan, milyen módon hová akarunk eljutni, akkor bele se kezdjünk, különben félő, hogy elpocsékoljuk erőforrásainkat. Inkább még néhány napot vagy hetet szánjunk a tervezésre, vizsgáljuk meg, hogy hasonló esetben mások hogyan jártak el.Alap: informatizált adatok tára

A Bihalbocs azt tanácsolja bármilyen dialektológiai vállalkozáshoz, hogy először megfelelően informatizált (tehát sokoldalúan használható és újrahasználható) adatokat állítsunk elő, mert ezekből lehet legegyszerűbben bármilyen végterméket, egyszerre akár több végterméket is előállítani. Például a terepen gyűjtött hanganyagokból megfelelő módszerrel és eszközzel kinyert, megfelelő struktúrákban tárolt nyelvi adatokból (röviden: informatizált adatokból) hozhatunk létre egyszerre hangoskönyveket, nyomdakész színes és/vagy adatbeírásos térképeket, kattintható, megszólaló atlaszt, vagy bármi mást, ami a kutatási célokból logikusan következik.

Röviden: ha például atlaszt akarunk létrehozni, akkor ne atlaszlapokat kezdjünk komponálni. Inkább megfelelően rögzítsük az adatainkat, amihez hatékony (tehát pénz- és időtakarékos) módszert választhatunk. Egy következő lépésben a már megfelelően informatizált adatainkból állíthatjuk elő a térképlapokat, ismét hatékony módszer szerint eljárva. És ha már megvan az atlaszunk, ami az eredeti célunk volt, nyelvföldrajzi szótárt, beszélt nyelvi korpuszt vagy internetes (esetleg hangzó) atlaszt is legyárthatunk adatainkból, hiszen azok — mivel informatizáltak — újrahasznosíthatók. És mivel a módszereink hatékonyak, erőforrásokat takarítottunk meg: valószínűleg kevesebb volt a költségünk, mintha egyből a papíratlaszt hoztuk volna létre (és semmi mást).


Integrálható adatok

Az informatizált adatok előnye, hogy integrálhatók (vagyis a különböző atlaszok és szótárak egyesíthetők), és hogy viszonylag könnyen konvertálhatók a gyorsan változó informatikai platformok között, amire néhány évenként szükség is lehet. Amikor az egységes európai hangzó atlasz összeáll az egyes nyelvek különböző területi változatait dokumentáló beszéltnyelvi korpuszokból, csakis a megfelelően informatizált, tehát integrálható nyelvjárási anyagokkal járulhatunk hozzá e közös vállalkozáshoz is.


Ugrás a lap tetejére

Tervezés Terepmunka Informatizálás Eszközök